Skip to content

HTML5, Firefox ja video element - natuke muutunud strateegia aga eesmärk on ikka sama

Nagu mitu korda varem olen kirjutanud, siis Mozilla Firefox'i arendad on lisamas HTML5 standardi järgset video-elemendi tuge Firefox'ile. Praktikas tähendab see, et brauser näitab videopilti ilma väliste abivahenditeta (teate ju küll mida kõike peab masinasse lisaks brauserile paigaldama paljude veebide kasutamiseks; ja siis hiljem peab kõike seda veel uuendama).

Paar kuud tagasi korjati HTML5 video-elemendi spetsifikatsioonist välja otsene nõue Theora videokodeki kasutamiseks (sinna ei jäänud ka ühtegi muud kohustuslikku kodekit). Väidetevalt toimus see nii mõnegi suurfirma survel, kelle huvides pole vabade videokodekite levi. Kusjuures suurimaks ettekäändeks sai see, et "Theora on küll litsentsi- ja patendivaba videokodek, kuid meie oma jälle on kõvasti parem ning üleüldse me ju ei tea kas kusagilt põranda alt võib ilmuda välja mõni patendinõue Theora suhtes".
Samal ajal lisasid Apple ja muud WebKit'i (KHTML'i põhine renderdusmootor Safari ja uue Konquerori jaoks) arendajad viimasesse juba video-elemendi renderdamise toe. Kusjuures sellisel viisil, et kodek pole oluline - nimelt mängitakse maha kõik, mida QT ehk Mac'i meediarakenduste põhi maha mängida suudab.

Nüüd on sama teinud ka Firefox'i arendajad. Algne bug 382267 jäeti sisaldama vaid video-elemendi üldist tuge. Konkreetne Theora kasutamine lahendatakse eraldi bug 422538 põhjal ning lisaks tuuakse bug 422540 alusel mängu võimalus et mida iganes GStreamer suudab mängida, seda Firefox ka näitab. GStreamer on üks mitmest unixiliste (sh Linuxi distrod) maailmas kasutatavast multimeedia raamistikust ehk sellest teekide kogust mida konkreetsed meediamängijad saavad kasutada. Ei saa märkimata jätta, et oma otsusega näitas Mozilla Foundation natuke koha kätte Xine ja FFmpeg ehk teiste levinud multimeedia raamistike arendajatele.

Selle otsuse kohta selgitusi leiab ka arendaja ajaaveebist. Lisaks on Mozilla Foundation pakkunud võimalike selleaastaste GSoC projektidena välja sarnaste liideste tegemist Windowsi puhul DirectShow jaoks ja Mac'i puhul QT jaoks.

Ehk teisisõnu - Firefox ja muud Gecko-renderdusmootori põhised brauserid mängivad mõne aja pärast Theora videofaile igal juhul ja muid videofaile sedavõrd kui kasutatav raamistik seda suudab.

Opera arendajad pole veel teatanud mis suunas nemad oma sarnased arendused rihivad (nende algne plaan oli Theora renderdamine otse brauseri poolt) ja Internet Exploreri poolel on vaikus nagu ikka.

Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

OpenDocument on :

Natuke off-topic aga mainiks siinkohal, et Opera veebirauser tegi esimesena ära Acid 3 testi, is näitab kui hästi brauser jälgib W3C veebistandardeid.
link: http://my.opera.com/desktopteam/blog/2008/03/26/opera-and-the-acid3-test

pj on :

Tegelikult on sellekohane artikkel "Opera, WebKit ja ACID3" paar tundi üleval olnud :-)

The author does not allow comments to this entry

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options