Skip to content

Metsas kuusevargil

Meie pere läks eile oma metsa marju korjama. Kohale jõudes oli metsa veerel väike veoauto, kus peal hulk väikeseid kuuskesid ning terve hulk veel auto kõrval ootamas. Samas kõrval oli üks naaberküla mees ning küsimuse peale mida ta siin teeb saime vastuseks et "korjan oma heki jaoks kuuseistikuid" ning meie väite peale et see on eramaa saime vastuseks et "kust kohast mina pidin seda teadma" (olles paari meetri kaugusel piirikupitsast).

Kordaks siinkohal üle mitmeid põhitõed:

  • sisuliselt kõik maad kuuluvad kellelegi (on see siis eraomanik, omavalitsus või riik)

  • meil kehtiv traditsiooniline igameheõigus ning selle üleskirjutus seadustes lubab teise omaniku tarastamata maal viibida päikesetõusust päikeseloojanguni

  • sellisel maal võib näiteks korjata marju ja seeni

  • sellisel maal ei tohi telkida, istikuid korjata ega puid langetada

Windows WGA kloon Linuxi jaoks

Teatavasti on hetkel paljude Windows Vista ja Windows XP kasutajate jaoks ebamugavust kui palju kuna Microsofti WGA (Windows Genuine Advantage) autentimise serverid tunduvad sassis olevat.

Et erinevate Linuxi distrote kasutajate elu lõbusamaks teha, siis on olemas ka sama teenus ka nende jaoks - Linux Genuine Advantage. Ning ennäe imet, siis sellele ka häkk olemas.

Ärge siis seda juttu niiväga tõsiselt võtke :-)

Ehitiste arhitektid kergelt leitavaks

Sõitsime naabrimehega ühel kenal pühapäeva õhtul maalt linna. Rääksime aga ehitustest ja ehitamisest ning ei läinudki palju aega, kui üleaedne Mikk pakkus välja mõtte, et miks ei võiks iga uue maja peal olla väikesel tahvlikesel kirjas arhitekti nimi, kes selle hoone projekteeris. Mulle see mõte meeldis ning sama hooga lisasin juurde et siis juba ka omavalitsuse ametnike nimed, kes ehituseks vajalikud load väljastasid.

Vastutus oma tööde ei eest ei hajuks siis aegade ja paberite sügavusse ning möödakäijatel oleks kohe selgem pilt mida ja kelle kohta arvata.

Igal raamatul, heliplaadil ja maalil on ju küll autor ilusti kirjas :-)

Orkaaniperioodid erinevates maailma riikides

Iga kord, kui vaja, siis orkaanide, taifuunide ja troopiliste tsüklonite aegade eri kohtadest välja otsimine võtab kaua aega. Panen nad siis lihtsuse mõttes siia kirja:

  • Põhja-Atlandi piirkonna orkaanihooaeg (alates Kariibi merest mõnikord Kanadani välja) - 1. juunist 30. novembrini (tippajad augustist septembrini)

  • Vaikse ookeani lõunaosa - 1. novembrist 30. aprillini

  • Vaikse ookeani loodeosa taifuunihooaeg - halval juhtumil võib olla aastaringne, kuid üldjuhul on 1. maist 30. novembrini

  • Vaikse ookeani kirdeosa orkaanihooaeg - 15. maist 30. novembrini

  • India ookeani põhjaosa troopiliste tsüklonite hooaeg - 1. aprillist 31. detsembrini (tippajad mais ja novembris)

  • India ookeani edelaosa troopiliste tsüklonite hooaeg - 15. novembrist 15. maini (tippajad 15. detsembrist 28. veebruarini)

Eesti iive ja maailm

Eesti iive on teadagi kehvapoolne. Seda oleme ju kõik mõnda aega teadnud.

Küll on aga peaks numbreid vaatama kogu maailma kontekstis. CIA World Factbook-i põhjal on tehtud maailma riikide ja piirkondade iibe tabel Wikipediasse. Et meie riiki leida vaadake kohe julgesti tabeli lõppu. Ausalt öeldes mina küll ei arvanud, et Eesti on maailmas selles osas tagant neljandal kohal!

Poliitikute arvutites nii parlamendis kui omavalitsuste volikogudes peaks see lehekülg olema veebibrauseri avaleheks - et ikka kogu aeg püsiks meeles mida nad tegema peaks Eesti rahva, keele ja riigi püsimajäämiseks.

Lisatud 24.04.07 - PJ
Veel teemakohast analüüsi:
Mõtlemapanev Rahvastikupüramiid
Kes Sünnitavad ja Kes Mitte?
Muulaste Sündivus - Müüt või Tegelikkus

Spämm ja vigased aadressid

Spämmikogus, mis veebis liigub on tohtu kuid õnneks saavad enamus mailiservereid selle filtreerimisega hakkama. Aegamööda on aga tekkinud uus jama, mis sama teemaga üheselt seotud ning kasvab väga järjekindlalt.

Vaadates oma firma mailiserveri logisid on veel lisaks veel selline loetelu kirju, mis pärit spämmaritelt ning aadress on vigane (eesnimi.perenimi@firma.ee asemel erenimi@firma.ee, jne). Tekkinud on nad ilmselt sellest et spämmarid on omavahel aadressiliste ostnud-müünud ning sadade miljonite kirjete kopeerimise käigus on mingi pinu vigaselt edasi antud. Ja loomulikult mitte keegi neid vigaseid maililiste ei korrasta.

No ja siis postiserverid saadavad (pigem üritavad saata) neid edasi-tagasi, kuni mingi hetk ära korjavad - sest botnettides olevad arvutid, kes põhisaatjateks on, ei reageeri ju sissetulevate SMTP ühenduste peale. Võiks ju niisugused kirjad rahumeeli kustutada, aga siis läheks samaga vasakule ka reaalsed kliendikirjad, kuhu aadress ekslikult valesti on kirjutatud.

Viimati vaatasin, siis oli meie pisikesel firmal selliseid kirju 1500 päevas. Ilmselt see number on sadades või tuhandetes kordades suurem veebimaili pakkujate juures :-(

Lennufirmade teenuse kvaliteet

Meid kõiki huvitab teenuse kvaliteet, kuid tihti on seda raske võrrelda eri teenusepakkujate vahel. Euroopa Lennufirmade Assotsiatsiooni liikmete kohta avaldatakse kvartaalselt teavet:
- lendude punktuaalsuse ja
- pagasiteeninduse toimivuse kohta.

Kahjuks mitmed Eesti turul olulised firmad nagu Estonian Air ja Air Baltic ning samuti odavlennufirmad ei ole AEA liikmed ning seega nendest võrdlustest leitavad.

Vaatates neid aruandeid võiks öelda, et lennupiletite ostmisel võiks valikuvõimaluse olemasolul eelistada väiksemaid lennufirmasid, kes tegutsevad läbi väiksemate baaslennujaamade (kehtib eriti pagasiteeninduse kohta). Aga seda me ju teadsime kõik niikuinii :-)

Opera teeb seda jälle - uuendused tulemas

Tore niššibrauser Opera on tegemas seda jälle :-) Esinedes ühel SVWebBuilder üritusel demonstreeris Opera CTO Håkon Wium Lie kuidas veebibrauser võiks mängida videofaile ilma väliste abiprogrammideta. Vorminguks vaba Ogg Theora videovorming. Selle kohta Youtube film1 ja film2. Asja iroonia on muidugi see, et toodud näidetes kasutatava Flash Video väljatõrjumine oleks selle ettevõtmise üks tulemusi.

Pikem jutt ka Opera blogis.

Kes tahab teada, kuidas veebistandardite loomise köögipoolest üks osa toimib, siis täpselt sama teema kohta leidub WHATWG listis paar jutulõnga siin ja siin kah.