Skip to content

Google Chrome loobub H.264 toest HTML5-videos

Google on teatanud, et selle aasta jooksul eemaldatakse Chrome veebibrauserist HTML5 video-elemendi H.264 videokodeki tugi. Suure tõenäosusega tähendab see ka et Youtube lõpetab videote kodeerimise H.264 kodekiga ning tulevane HTML5-põhine Youtube jääb kasutama WebM-vormingut (vp8 video+vorbis audio).

Selline otsus saabki vist olema veebivideo tulevikku määravaks kaalukeeleks - patentide ja litsentsidega piiratud H.264 ei saa olema veebivideo põhivorminguks. Selle rolli täidab WebM.

Turujaotus videokodekite vahel on peale nimetatud otsuse teostamist selline:

  • Firefox - Theora ja WebM (WebM alates versioonist 4)
  • Chrome ja Chromium - Theora ja WebM
  • Opera - Theora ja WebM
  • Safari - H.264, Theora ja WebM (ehk mida iganes QT parasjagu oskab mängida)
  • Internet Explorer - H.264 (vaikimisi) ja WebM (kui kodek on paigaldatud)

Lisaks on ülioluline, et enamus olulisemaid kiibistiku- ja protsessoritootjaid on lisanud või lisamas WebM tuge oma raudvarale ning see tähendab, et tulevased meediakeskused, nutitelefonid, tahvel- ja sülearvutid ning muud sarnased seadmed suudavad WebM videot mängida seda raudvaraliselt dekodeerides (ehk võimalikult ressursisäästlikult).

Venemaa ametiasutused võtavad kasutusele OpenDocument vormingu ja hakkavad pruukima Linuxit

Aastalõpu toimetustes jäi üles kirjutamata vahva uudis. President Putin on kirjutanud alla ukaasile, millega peavad kõik Venemaa ametiasutused 2012. aasta teises kvartalis kasutusele võtma Linuxi-põhised lauaarvutid (ülemineks uuele tarkvarala kestab 2015.aastani) ja failivorminguna pruukima vaba OpenDocument vormingut. Kui pealik otsustas siis Venemaal ilmselt nii ka tehakse.

On vast vastuolu - mittevaba Venemaa riigiasutused on muutumas vabade operatsioonisüsteemide ja vabade dokumendivormingute esikasutajaks.

Eestis jäi miljonäre vähemaks.

Rõõmsa valuutavahetuse käigus jäi vähemaks neid, kes said öelda, et neil on arvel üle miljoni rahaühiku või enam kui miljoni rahaühiku eest väärtpabereid. Eestis oli ilmselt ka 100000 kinnisvaramiljonäri (kinnisvara enam kui miljoni rahaühiku jagu). Kui miljonäri-seltskonnast on 5% alles, siis on ju hästi :-)

Head euroaega kõigile.