Skip to content

Teeme mitmest pdf-failist ühe

Sul on pinu pdf-faile ja nad on vaja üheks failiks koondada. Pane failidele õige numeratsioon ning ghostscript aitab:

gs -q -sPAPERSIZE=a4 -dNOPAUSE -dBATCH -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=kolmkokku.pdf 01.pdf 02.pdf 03.pdf write

Kui gs käsk midagi huvitavat ei tee, siis on ehk ghostscript puudu ja "aptitude install ghostscript" lahendab olukorra (midagi sama on ka rpm-distrote jaoks ning olemas on ka installikas windowsi jaoks).

Nokia, Windows Phone 7, Skype ning mobiilside pakkujad

Killuke olulisest telekomimaailma strateegiamängust on jäänud meedias tähelepanuta. 10. mail teatas Microsoft, et ostab Skype 8,5 miljardi dollari eest. Ühe uue võimalusena lubas Microsoft Skype lisada Windows Phone 7 rakenduste hulka. Nokia tegevjuht Steven Elop ütles, et Skype oleks hea lisand WP7 ökosüsteemi (Nokia teatavasti on lubanud kõikides oma nutitelefonides kasutusele võtta WP7'e).

Mobiilsidefirmadele, kes äri vundament on siiani vana kooli kõneside, see tõenäoliselt ei meeldi ning väidetavalt on tulemuseks on, et enamus pakkujaid on eri tootjate WP7 telefonid ning Nokia nutitelefonid oma eripakkumistest, subsideeritavate telefonide loendist ning laiemalt müügikanalitest ära korjanud. Kui samal teemal natuke guugeldada, siis leidub küll palju kirjutajaid, kes seda kinnitavad, kuid nad viitavad osaliselt samale allikale.

Kõrvalseisjal on kogu müügikanali pildist raske ülevaadet saada, aga nende Euroopa-taustaga suurte mobiilteenuste pakkujate veebipoed jälle kinnitavad eelpoolt toodut (numbrid käivad eripakkumiste lehtede kohta):
Orange France - 14 telefonist 2 Nokiat ja 0 telefoni WP7'ga
Vodaphone UK - 18 telefonist 1 Nokia ja 0 telefoni WP7'ga
T-Mobile Deutschland - 17 telefonist 3 Nokiat ja 2 telefoni WP7'ga
Movistar - 6 telefonist 1 Nokia ja 0 telefoni WP7'ga

Mis Skype'i puutub, siis tasub ka arvestada et Skype on aastaid olnud saadaval erinevatel mobiiltelefoniplatvormidel, kuid seni pole et telefonide tootjad ega müüjad sellist võimalust üliaktiivselt tutvustanud.

Samas kontekstis oleks huvitav näha sama müügikanali rektsiooni, kui Google XMPP/Jingle/WebRTC-plaanid jõuavad tegelike rakendusteni tegelikes telefonides.

WebRTC jõudis Chromiumi

Möödus vaevalt kolm nädalat, kui WebRTC jõudis Chromiumi (versioon 14.0.796.0 ehk build 89590). Koodipuus on ta näha src/third_party/webrtc all. Kõik komponendid pole veel olemas, aga nendega ilmselt kaua enam ei lähe.

Chromiumi põhjalt teatavasti tehakse Google Chrome veebibrauserit ning kui kõik toimib, siis jõuab ta ka sinna. Ja siis pole muud kui, veebimeistrid saavad hakata vastavat funktsionaalsust oma saitidele lisama.

Google avaldas WebRTC vaba tarkvarana

Google ostis aasta tagasi ligi 70 miljoni dollari eest firma Rootsi firma Global IP Solutions. Tegelesid nad sellise valdkonnaga nagu reaalajas toimivad video- ja audiolahendused (sealhulgas kasutati omaloodud audiokodekit iLBC). Neist erinevatest toodetest on Google nüüd loonud projekti WebRTC ning alates tänasest on see avaldatud vaba tarkvaranana (lihtsa BSD-stiilis litsentsi all). Nagu ikka, siis Google on loobunud kõikidest WebRTC'ga seotud patendi- ja litsentsinõuetest.

Miks see kõik huvitav on? Aga sellepärast, et integreerides WebRTC veebibrauserisse on veebisaitidel võimalik luua standardse html'i ja javascripti põhiseid lahendusi reaalajas toimivaks suhtluseks. Lihtsamalt öeldes on võimalik pidada veebipõhiseid videokõnesid (ja loomulikult tavalisi kõnesid) ilma lisatarkvara paigaldamise vajaduseta. Nii nagu ka WebM puhul ei ole ka siin Google üksinda - projektile on toeetust avaldanud nii Mozilla Foundation kui Opera Software (vastavalt Firefoxi ja Opera brauserite arendajad). Me ei peaks üllatuma, kui veel selle aastanumbri sees tehakse katse WebRTC laiemaks standardiseerimiseks ning kõik kolm brauseritootjat (mis kontrollivad pool turgu) on WebRTC toe oma brauseritesse lisanud.

Praegu vist ei ole hea olla Microsofti olukorras, kes kulutas 8,5 miljardit dollarit Skype ostmiseks ning ühe rakendusena nägi kindlasti ette just sedasama funktsionaalsust.